Recepten

VLIERBLOESEMSIROOP

20 trossen vlierbessenbloesem, nog niet teveel stuifmeel.                                                            3  citroenen (in stukken snijden)                                                                                                         3  liter water                                                                                                                                        Dit 24 uur laten trekken, daarna zeven.

50 gram citroenzuur (drogist) en 3 kg suiker toevoegen.                                                       Goed doorkoken, dit geeft 4 liter siroop.

1:10 aanlengen. Dit maakt het suikergehalte relatief laag.                                                          De smaak is heel fris en dorstlessend in de zomer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PAARDENBLOEMGELEI

Ongeveer 200 gr paardenbloemen, alleen de bloemen

1 citroen,  1 sinaasappel, kokend water en 1 kg geleisuiker.

Was de bloemen niet, want dan was je ook de smaak weg.  Peuter de gele blaadjes uit de groene kroon. Gooi het groen weg en doe alle gele delen in een kom. Boen de citroen en sinaasappel wel goed schoon en snijd ze dan in plakjes, inclusief de schil. Doe dit bij de bloemen. Giet er dan zoveel kokend water op dat ze onderstaan, maar ongeveer 750 ml is mooi, want dat is de hoeveelheid waarmee je straks met 1 pak suiker de gelei kan maken. Druk met een lepel op de schillen om wat sap los te krijgen. Dek de bak af en laat dit 24 uur staan. Zet een vergiet op een kom en leg een kaasdoek of fijn geweven theedoek in het vergiet. Giet hier de bloemen en het water in en draai de doek stevig op om al het sap eruit te persen.

Breng een grote pan met water aan de kook en laat hierin de potjes voor de gelei goed doorkoken.

Meet het sap en giet het in een pan. Breng dit aan de kook en voeg dan 1 kg geleisuiker toe op elke 750 ml sap. Breng weer aan de kook en laat dit 4 minuten doorkoken.

Vis de potten met een tang uit het kokende water en zet ze op hun kop op een schone theedoek tot je ze nodig hebt.

Als de gelei klaar is, in de potten gieten, dichtdraaien en weer 10 minuten op hun kop zetten.

 

MEMBRILLO ( KWEEPEERPASTA)

 

Een zoete verrassing bij een stukje kaas, traditioneel op het Iberisch schiereiland. In een luchtdichte doos zeker een jaar houdbaar buiten de koelkast.

Was de dons van de kweeperen af en snijdt ze in kwarten of kleiner, verwijder de klokhuizen. Bekleed een glazen schaal met bakpapier.

Kook de brokken gaar in een laagje water, in 45 minuten, met de deksel op de pan. Giet af en bewaar eventueel het vocht om later siroop van te maken.
Roer nu de kweeperen door een roerzeef met een fijne schijf. Weeg de moes en doe terug in de pan. Voeg suiker toe gelijk aan de helft van het gewicht van de moes. Breng dit aan de kook en blijf roeren tot het meeste vocht verdampt is. Pas op voor hete spatten. Zet het vuur laag en blijf net zo lang roeren tot de massa niet meer terugvloeit. Omscheppen met de spatel werkt nu beter dan de lepel.
Probeer een beetje op een schoteltje te laten afkoelen: het mag niet meer plakken en moet goed stijf worden.
Stort de massa in de schaal en laat helemaal afkoelen. Nu mooie repen of blokjes van snijden.

membrillo Marjan.