ONZE PÖL BOER !

Een solo door het Löss Theater uit Maastricht

Datum:  Zondag 22 september, voor de 3e keer !!!

Aanvang : 15.00 uur. Zorg dat je op tijd bent ! Na de voorstelling is er gelegenheid tot napraten, onder het genot van een hapje en een drankje.

Een ontroerende theaterervaring over de actuele problematiek van onze boeren

Op boerenlocaties gespeeld door Thijs Lenders

Krantenartikel Eindhovens dagblad. ‘Boerendrama op Liessels erf’

…. als de ziel ver-ijlt…..kunnen stropdassen vlechten wat ze willen….

De Jonge boer Pöl (Paul) vecht met zichzelf en zijn omgeving om zijn droom waar te maken; . hij wil melken en groeien.  Twee jaar voordat hij het bedrijf van zijn vader gaat overnemen, verbreekt Elsbeth – zijn gedroomde vrouw –  de relatie. Hun opvattingen over boer zijn botsen. Hun liefde is een onmogelijke liefde geworden .Omdat Pöl voor uitbreiding haar weilanden nodig heeft, zit hij klem.

Enkele reacties na de voorstelling
“ Zo ging het bij ons ook. Zo herkenbaar”

“dat generatieprobleem is niet alleen bij boeren, wij hadden een winkel”

“Op meerdere lagen raakt de voorstelling aan essenties”

“ik had geen idee wat voor wereld er zich achter de deuren van boerderijen afspeelt”

“Als mijn man nog geleefd had, die was weggelopen”

Thijs Lenders en het Löss Theater

De voorstelling is geschreven en wordt gespeeld door boerenzoon en theatermaker Thijs Lenders. Hij groeide op in Limburg op een gemengd bedrijf dat na de ruilverkaveling een melkveebedrijf werd.

Thijs Lenders richtte na zijn opleiding aan de Toneelacademie in Maastricht in 1985 Theater Spelonk op. In 1988 won hij een landelijke prijs voor vernieuwend theater. Dat leidde in 1989 tot de oprichting van het Löss Theater; podium voor experimenteel theater, dans, performance, en wereldmuziek.

De daarna opgerichte Löss Theaterwerkplaats was een van de 11 door het toenmalig ministerie van WVC erkende theaterwerkplaatsen.

Een burn-out velde hem. Hij wisselde van koers, stichtte een gezin en werkte als trainingsacteur, trainer en coach.

In 2015 volgde hij een schrijfcursus bij Geert Kimpen en schreef vervolgens “onze Pöl. Boer!”

Nadat zijn kinderen uitvlogen blies hij In 2017 het Löss Theater nieuw leven in met de locatievoorstelling “onze Pöl. Boer! Gezien de actualiteit van de voorstelling kan hij de komende jaren vooruit.. Daar zoekt hij locaties voor in Nederland en (Vlaams) België.

Daarnaast is het gastheerschap van groot belang. De gastboer en boerin staan open voor de maatschappelijke thema’s rond voedselproductie en de ontwikkelingen ervan. Na de voorstelling wordt er een nazit gefaciliteerd waar het publiek onder het genot van een drankje met de schrijver/acteur van gedachten kan wisselen. Voor doelgroepen mogelijk met een gespreksleider.

Löss Theater werkt vanuit de gedachte van de geefeconomie. Dat betekent dat er geen entree geheven wordt maar dat het publiek de voorstelling waardeert middels een vrije gave.

www.losstheater.nl

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen onderdeel van een categorie. Bookmark de permalink.