Permacultuurcursus

Permacultuurcursus Blok 1

Marjan: “Leer zelf weer het heft in eigen handen te nemen.

Dat is wat mij betreft, wat je leert als je meer weet over permacultuur. De natuur is onze leermeester. De docenten geven inzicht in hoe systemen werken op groot en klein niveau. De wereldproblematiek lijkt soms heel moeilijk, maar permacultuur leert je samenredzaam te zijn en verschil te maken. Het leert je weer zelf na te denken. De natuur is niet ingewikkeld en moeilijk. Eenvoud is het kenmerk van het ware.

Permacultuur biedt aanknopingspunten voor de volgende stap in duurzaam denken en doen. In het inleidende blok van de permacultuur cursus van Permacultuur Centrum Nederland gaan we in op de beginselen van systeemdenken, de ethische principes, de stappen van het ontwerpproces, de co-evolutie van Aarde en het leven op Aarde en de geschiedenis van de mensheid. Daarnaast doen we veel praktische oefeningen op het vlak van observatie en wordt er in groepen gewerkt aan concrete ontwerpopdrachten.

Met de cursus willen we bereiken dat je de benodigde kennis en vaardigheden opdoet om een permacultuurontwerp te maken en om je weg te vinden in de vele mogelijkheden die permacultuur biedt. Een online reader met verwijzingen en leesmateriaal maakt daarvoor deel uit van de cursus. Daarnaast hopen we dat je inzicht verwerft in de samenhang van ecologische, sociale en economische processen en dat je dit inzicht kunt koppelen aan een visie op de toekomst. Voorts hopen we je gesterkt gaat voelen door een innerlijk weten  over welke koers je zelf gaat volgen en welke acties je gaat nemen. En we hopen dat je je daarbij gesteund weet door medestanders van de permacultuur gemeenschap.

Docenten zijn René Röell en Marc Siepman.

Na dit inleidende blok staan vervolgcursussen van Permacultuur Centrum Nederland voor je open. Blok 2 van de permacultuur cursus handelt over het maken van een concreet ontwerp voor (moes)tuin, landschap of voedselbos. Blok 3 gaat in op de sociale kant van permacultuur en helpt je bij het maken van een uitvoeringsplan.

De cursus bedraagd 290 euro per persoon, voor 2 blokken van 2 dagen. 12 en 13 september en 3 en 4 oktober 2020. Starttijd 10.00 uur, misschien ‘s avonds nog een film.

De cursus gaat door bij 6 deelnemers. Maximaal aantal is 16 deelnemers. Voor verblijf op het terrein wordt een gereduceerd tarief  van 15 euro per persoon in rekening gebracht, in de bestaande faciliteiten. Eten gaat op basis van potluck en evt groenten van ons eigen terrein voor een kleine bijdrage.

Permacultuur Centrum Nederland

Dit bericht is geplaatst in Geen onderdeel van een categorie. Bookmark de permalink.