Ties en Truike

Ties en Trui Ties en Truike los in de tuin.

Iedere maand kun je samen met Marjan een rondje maken in de mooie natuurlijke               (privé-)tuin met vijver. Samen met de 2 Hongaarse wolvarkens, Ties en Truike. Als het kan de hond Sjors erbij. Er is speelgelegenheid voor de kinderen, een trekvlot en trampoline.

De data zijn: 19 apri, 17 mei, 14 juni, 19 juli, 16 augustus, 13 september 2017

Tijd 14.30 uur. Verzamelen voor het huis.

Prijs: 5 euro per persoon. Dit is inclusief een drankje. Graag van te voren een berichtje, via mail of telefoon. Zie bij contact.

4-4 2016,  was een prachtige lentedag.  De zon scheen uitbundig. Ons varken Truike schonk het leven aan 5 prachtige, gezonde, gestreepte biggen. Ongelofelijk hoe ze binnen een uur al over moeders heen kruipen.  Het zijn Hongaarse wolvarkens, oftewel Mangalica’s . Geen vleesvarken, maar een spekvarken. Genetisch staat het nog dicht bij het wilde zwijn. 4 biggen hebben we verkocht aan andere hobby-boeren. Ties een borgje hielden we zelf.

Mijn intentie met deze varkens was altijd om ze als woelvarkens in te zetten in een gesloten voedselsysteem, met kleine kringlopen. Deze boer is met veel liefde voor het varken ( Tamworth varken ) bezig: Boer in Friesland.

Ondertussen hebben deze varkens mijn hart gestolen. Ze zijn zo zelfstandig, eigenzinnig, sterk en sociaal. Ze maken een eigen geluid als ze ‘goede dag’ komen zeggen. Ties en Trui hebben een verblijf met een grote buitenren waar water, schaduw en zon is.  De beleving van de varkens is steeds meer een doel op zich geworden. Dat een varken meer is als een hamlap. Dat ze zoveel overeenkomsten hebben met een hond, maar dan anders.

Omdat wij zelf een achtergrond hebben in de intensieve varkenshouderij, hier geld mee verdiend hebben, vind ik het een dienst-wederdienst aan ‘Het Zwijn’.